Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 07.06.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mediafax
Titlul articolului: Kelemen Hunor: Dacă nu se adoptă raport pe statutul minorităţilor, se dă verde pentru procedura asumării guvernului


 Parlamentarii coaliţiei au ca termen finele săptămânii viitoare pentru a da raport şi debloca legea statutului minorităţilor. În caz contrar, coaliţia a convenit la vârf să se ceară asumarea Guvernului pe acest proiect de lege, a declarat, astăzi, la Parlament, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR şi ministru al culturii. În schimb, reorganizarea țării pe opt regiuni îi amintește liderului UDMR de împărțirea administrativ-teritorială din perioada comunistă, el pronunțându-se pentru înființarea a 15-16 regiuni de dezvoltare.

 

"Și soluţia asumării rămâne o soluţie constituţională şi procedural, din punctul nostru de vedere, este o soluţie viabilă, dar aşteptăm până săptămâna viitoare să vedem dacă raportul va fi întocmit. Asta a fost discuţia în coaliţie, dacă vom avea raport săptămâna viitoare şi putem începe dezbaterea în Parlament, mergem pe dezbatere parlamentară, dacă nu, atunci vom cere asumarea pe acest proiect de lege. (...) Există proiectul la comisia pentru drepturile minorităţilor, pentru culte, la domnul Păun şi această comisie trebuie să vină cu acest raport", a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR nu a putut preciza în ce stadiu se află dezbaterea din comisie la proiectul de lege privind minorităţile.

"Noi am dat termen o săptămână şi dacă nu se face, noi, coaliţia, UDMR, dacă nu se face raportul atunci vom cere asumarea pe acest proiect", a mai declarat Kelemen Hunor.

15-16 regiuni, mai bune decât opt

În ceea ce priveşte împărţirea administrativ-teritorială a României, UDMR va discuta cu PDL când democrat-liberalii vor prezenta oficial propunerea lor, a precizat liderul Uniunii.

În opinia acestuia, soluţia de împărţire a ţării în opt regiuni nu este coerentă, acestea fiind "prea mari". Ar fi nevoie mai degrabă de “15-16 regiuni de dezvoltare" crede Kelemen Hunor.

"Nu am discutat cu PDL, nu am discutat cu colegii din coaliţie, deci nu ştiu, nu cunosc opţiunea lor şi propunerea lor. UDMR a depus un proiect privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi pe acest proiect noi putem discuta. Nu am discutat ce atribuţii trebuie luate de la un judeţ şi duse la un nivel superior, dacă va exista un nivel superior şi noi oricum am plecat de la constatarea că cele opt regiuni nu sunt coerente şi am avea nevoie de 15-16 regiuni de dezvoltare, 14, se poate discuta bineînţeles, dar trebuie o dezbatere profundă. Vom discuta când propunerea PDL ne va fi oficial prezentată", a explicat preşedintele UDMR.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.